Mit tartunk jó edzésnek?

Ács Ferenc

Ács Ferenc

Mitől jó az edzés? Beégnek az izmaink? Izomlázunk lesz másnap? Kiköpjük a tüdőnket? Nem tudunk felmenni a lépcsőn? Vagy lehet-e ennél távolabb mutató cél is?

A jó edzés a célunknak megfelelően jön létre. De sokszor ezen belül is összegabalyodik a helyzet. Rengeteg kérdés merülhet fel bennünk: Mitől jó az edzés? Beégnek az izmaink? Izomlázunk lesz másnap? Kiköpjük a tüdőnket? Nem tudunk felmenni a lépcsőn? Vagy lehet-e ennél távolabb mutató cél is?
Az izomláz
Általában az izomláz egyfajta elégedettséggel tölti el az embereket, szinte instant visszaigazolásként. Azt azonban meg kell értenünk, hogy az izomláz a szokatlan mozgásra egy válasz. Megfigyelhető, hogy ugyanazt az edzést elvégezvén, akár már a második alkalommal sokkal kevésbé lesz izomlázunk. Könnyen túlhajszolhatjuk magunkat és mint egy délibáb, az izomláz csak folyton elszökik kezeink közül.
A szuszogás
Ugyancsak elvárás szokott lenni a totális megsemmisülés, de legalábbis a „szuszogás” az edzésen. Hogy azt érzi a tanítvány, ő most tett valamit, most igazán elfáradt. Sajnos ez is általában visszavezethető arra, hogy lelkiismeretfurdalásunk van a még gyorsan megevett gyorsétteremi kaja után, esetleg feléltünk egy kisebb cukrászdát, és az edzésen azt gondoljuk, hogy most gyorsan kompenzálunk. Azt meg kell értenünk, hogy nem a szuszogás mértéke vagy a kifáradás mértéke fogja például a fogyást elindítani vagy fenntartani, sokkal inkább a rendszeres edzés/kontrollált táplálkozás kombinációja.
Az állóképesség
Ritkábban, de előfordul, hogy az erő vagy az állóképesség lebeg a tanítványok szeme előtt mint kitűzött cél. Ez dicséretes, és természetesen megvan a helye az edzésben, sőt, fontos is, de a miérteken nem lehet túllépni, hisz egy elsődlegesen mozgáshiányos embernek az állóképességi fejlesztés elsőre nem biztos, hogy a legfontosabb. Ugyancsak a max. fej fölé nyomás és/vagy egykezes fekvő sem feltétlenül a top prioritás. Hogy miért nem?
A mobilizáció
Egy kezdő ember, aki az élete nagy részét ülve tölti, egy jól felépített módszeres edzést kíván meg. Ilyen edzés lehet a mobilizáció, hogy az ülő (vagy folyamatosan ugyanabban a pózban végzett) életmód hatásait kompenzáljuk. Ez már a bemelegítésnél megtörténhet, de vannak rá külön edzések.
Az életmód
Lehet például szó az életmódunkat kiegészítő edzésről is. Ha nagy eséllyel az ülő életmód a fő foglalkozásunk, akkor érdemes a gerinctámasztó izomzat megerősítése (például kettlebell swinggel, elemeléssel) de ugyanitt már a fenék izomzatának megerősítése is cél lehet, hisz ezen töltjük napunk jelentős hányadát, akár otthon vagy a munkában. Ha a stressz levezetése a cél, meg lehet tanítani például, hogyan kontrolláljuk a stresszt, akár légzéssel, akár a pulzusszám kontrollálásával, mely végül az egész életmódunkra is ki fog hatni.
A cikk elején említett edzéscélok csak ezek után léphetnek előtérbe, ha felkészítettük testünket rá, önmagunkat pedig az életmódunkra, amivel testünket porladni hagyjuk.
Ács Ferenc

Ács Ferenc

Hasonló cikkek

Fizikai terhelés és a mentális egészség

Nagyon fontos látnunk a mentális és a fizikai munka analógiáját. Édesapám mondta mindig, hogy munka után jólesik a szellemi kihívás, és tanulás után különösen jól esik egy jó edzés. A test és az elme kapcsolatának megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes

Tovább olvasom »

A Január nem egyenlő a változással

Itt a Január a nagy változások hónapja. Elkerülhetetlenül Decemberben lelassulunk, félbehagyunk munkákat vagy már lezárjuk őket, hogy aztán Januárban vegyük újra elő őket. Tapasztalataim szerint egyébként már nem a Január 1.-e a változások időszaka, hanem a körülbelül Január az 🙂

Tovább olvasom »

Újranyitás!

Ez a gondolat jár a fejemben, de a hosszú hibernáció után szeretném feltárni előttetek mivel jár ez. A covid időszak számtalan nehézséget okozott egy edzőteremnek. Míg számtalan kutatás mutatta, hogy az elhízás súlyosbítja a tüneteket, az izolációval fellépő mentális panaszokon

Tovább olvasom »