A Január nem egyenlő a változással

Ács Ferenc

Ács Ferenc

Itt a Január a nagy változások hónapja. Elkerülhetetlenül Decemberben lelassulunk, félbehagyunk munkákat vagy már lezárjuk őket, hogy aztán Januárban vegyük újra elő őket.

Tapasztalataim szerint egyébként már nem a Január 1.-e a változások időszaka, hanem a körülbelül Január az 🙂 .

Ahogy az ülő életmódunk az egyik legveszélyesebb tényező ránk nézve, mentálisan hasonló a halogató életmód. Egyfajta mentális bénultsághoz hasonlítható ez, melyet a média és a virtuális tér csak még inkább fokoz. ahogy egy nehezen kivitelezhető, “nemakarom” dolognál minden hirtelen nagyon fontos és érdekes lesz ( Venezuela partvonala a google mapson vagy szín és súly szerint elrendezni a zoknikat)

Ez az averzió a fizikai térben ahhoz hasonlítható, mikor súllyal végzünk valami fárasztó edzést és mikor letesszük a súlyokat, azonnal ellépünk tőle, arrébb sétálunk, idegrendszerünk ösztönösen “eltaszít” a súlytól.

Szóval a változástól, még ha jólfelfogott szándékunk is, ösztönös elkerülő manőverekbe kezdünk. Ezt a változás időbeli dinamikája is jól ábrázolja:

Január elsején valahol a ellenállás leszálló ágában vagyunk, azaz már eldöntöttük ( valószínű valami külső nyomás hatására – bocs, de így van. Tehát az orvos jelzett, a rokonunk megbetegedett, valami régi teljesítménytől fosztott meg minket az elhanyagolás időszaka) , hogy változnunk kell, de oooooolyan nehéz összeszednünk magunkat rá.

A változással szemben ellenállásunk van, de maga a cselekedet hiánya pedig kikezdi önbizalmunkat, hisz cselekvőképtelenségünk tudata pedig nyomasztó. Ez az örvény egy olyan bénító folyamat kezdete, mely nem csak a mostani elhatározásunkat ássa alá, hanem a jövőbeli elhatározások meghozását is megakadályozza, hisz a múltbéli kudarcokból tanulva a jövőbelieket is el akarjuk kerülni.

Nos, ezért is tettük életmódváltó programunkat ebből a megfontolásból is tettem át a második hét kezdésére, hogy szándékunkat össze tudjuk szedni és így teljes lendülettel belekezdeni. Következő cikk, arról fog szólni, hogy a kezdeti szakaszban miben tudlak támogatni a mentális akadályok megugrásához !

Ács Ferenc

Ács Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Edzés, egyedül vagy társaságban?!

Ahogy az előző cikkben már pedzegettem, az edzésnek szociális és önbizalomfejlesztő hatásai is vannak. Az edzés egyik fontos eleme lehet, hogy csoportba is tudjuk végezni. Ez még nem akkora nagy felismerés, sokkal inkább, hogy nagyrészünk, még az introvertáltabbak is, erőt

Tovább olvasom »

Fizikai terhelés és a mentális egészség

Nagyon fontos látnunk a mentális és a fizikai munka analógiáját. Édesapám mondta mindig, hogy munka után jólesik a szellemi kihívás, és tanulás után különösen jól esik egy jó edzés. A test és az elme kapcsolatának megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes

Tovább olvasom »

A Január nem egyenlő a változással

Itt a Január a nagy változások hónapja. Elkerülhetetlenül Decemberben lelassulunk, félbehagyunk munkákat vagy már lezárjuk őket, hogy aztán Januárban vegyük újra elő őket. Tapasztalataim szerint egyébként már nem a Január 1.-e a változások időszaka, hanem a körülbelül Január az 🙂

Tovább olvasom »