Ez komoly vitatémává is fajulhat, hisz sokan fogalmazták már meg, hogy mitől is funkcionális egy funkcionális edzés. Engedjétek meg, hogy a saját gondolataimat osszam meg veletek a témában.
Elöljáróban kijelenteném, hogy minden edzésnek van helye és módja, főleg ha tudjuk, miért csináljuk. Azt nem fogadom el, hogy azért, mert más azt mondta vagy a szomszéd is azt csinálja, vagy ismertem egy embert, akinek volt ismerőse, aki ettől lefogyott, megizmosodott, szaltózni tudott. Tudjuk az ok-okozatot és a miérteket a választott edzésünknek.
Én hiszem azt, hogy a tanítványaimnak igenis tudniuk kell, melyik programot miért csinálunk, és általában a program elején sok időt töltünk el, hogy megismerjék és tudják a program lényegét. Minap mondtam, hogy a veterán tanítványaim már többet tudnak az edzésről és az emberi test működéséről, mint jó pár edző. Szóval visszatérve, a funkcionális edzés az, mely az emberi test természetes funkcióit utánozza. Paff, itt kinyilatkozás történt és most ezt lehet 1000 darabra, ízekre szedni. Miért ne lehetne a Scott-padon bicepszezés egy emberi mozgás funkcióra hajazó dolog, de akár a hason csúszás vagy a kétkanalas csokifagyievés? Úgy gondolom, hogy pár tényezőnek meg kell felelnie a leírásnak.
1. Bár minden sportként űzhető, tényleg fejlessze az ember mozgásmintáit, izomzatát, idegrendszerét és egyéb testi funkcióit a hosszabb és egészségesebb élet irányába.
2. NE ártson!!! Egyik legfontosabb tényező, hogy amit csinálunk, abból végeredményben, hosszabb időintervallumban nézve (mondjuk 1-3 hónap) jobban jöjjünk ki, mint belementünk.
3. Az emberi funkciók alá ne akarjunk beleerőltetni hátrafelé sétát, de akár az Atlasz-kő megemelése is már inkább az erőemelés kategóriája és nem feltétlenül a funkcionális edzésé. És bár a deadlift (holt súly = mozdulatlan súly elemelése a földről) ide tartozik, a világcsúcs megközelítése már nem.
4. Ésszel végzett gyakorlatok. Bosu labdán egyensúlyozva fejjel lefelé tartott kettlebellen lévő még egy kettlebell egyensúlyozásának sokkal több a veszélye, mint a haszna. És itt át is csapunk a következő pontba:
5. Több haszna legyen, mint veszélye. Ne 49–51%-ban, hanem inkább 80% hasznos – 20% helytelen használat esetén veszélyes.
6. Ne magunk találjunk ki gyakorlatokat. Vannak bevált, több száz éve tesztelt gyakorlatok, mint elemelés, fej fölé nyomás, húzódzkodás, kettlebell swing és számos gyakorlat.
7. A konditeremmel szemben, funkcionális edzést általában egy gyakorlott és jól képzett (válasszunk ilyet) edző kíséretében végezzük, aki figyeli hibáinkat és pontos utasításokkal lát el minket a gyakorlat elvégzése céljából.
Ezek az alapszabályok, így ha hasonló edzéseket keresünk, akkor ezek mentén kezdjünk el érdeklődő csápjainkkal tapogatózni.