Mit tartunk jó edzésnek?

Ács Ferenc

Ács Ferenc

Mitől jó az edzés? Beégnek az izmaink? Izomlázunk lesz másnap? Kiköpjük a tüdőnket? Nem tudunk felmenni a lépcsőn? Vagy lehet-e ennél távolabb mutató cél is?

A jó edzés a célunknak megfelelően jön létre. De sokszor ezen belül is összegabalyodik a helyzet. Rengeteg kérdés merülhet fel bennünk: Mitől jó az edzés? Beégnek az izmaink? Izomlázunk lesz másnap? Kiköpjük a tüdőnket? Nem tudunk felmenni a lépcsőn? Vagy lehet-e ennél távolabb mutató cél is?
Az izomláz
Általában az izomláz egyfajta elégedettséggel tölti el az embereket, szinte instant visszaigazolásként. Azt azonban meg kell értenünk, hogy az izomláz a szokatlan mozgásra egy válasz. Megfigyelhető, hogy ugyanazt az edzést elvégezvén, akár már a második alkalommal sokkal kevésbé lesz izomlázunk. Könnyen túlhajszolhatjuk magunkat és mint egy délibáb, az izomláz csak folyton elszökik kezeink közül.
A szuszogás
Ugyancsak elvárás szokott lenni a totális megsemmisülés, de legalábbis a „szuszogás” az edzésen. Hogy azt érzi a tanítvány, ő most tett valamit, most igazán elfáradt. Sajnos ez is általában visszavezethető arra, hogy lelkiismeretfurdalásunk van a még gyorsan megevett gyorsétteremi kaja után, esetleg feléltünk egy kisebb cukrászdát, és az edzésen azt gondoljuk, hogy most gyorsan kompenzálunk. Azt meg kell értenünk, hogy nem a szuszogás mértéke vagy a kifáradás mértéke fogja például a fogyást elindítani vagy fenntartani, sokkal inkább a rendszeres edzés/kontrollált táplálkozás kombinációja.
Az állóképesség
Ritkábban, de előfordul, hogy az erő vagy az állóképesség lebeg a tanítványok szeme előtt mint kitűzött cél. Ez dicséretes, és természetesen megvan a helye az edzésben, sőt, fontos is, de a miérteken nem lehet túllépni, hisz egy elsődlegesen mozgáshiányos embernek az állóképességi fejlesztés elsőre nem biztos, hogy a legfontosabb. Ugyancsak a max. fej fölé nyomás és/vagy egykezes fekvő sem feltétlenül a top prioritás. Hogy miért nem?
A mobilizáció
Egy kezdő ember, aki az élete nagy részét ülve tölti, egy jól felépített módszeres edzést kíván meg. Ilyen edzés lehet a mobilizáció, hogy az ülő (vagy folyamatosan ugyanabban a pózban végzett) életmód hatásait kompenzáljuk. Ez már a bemelegítésnél megtörténhet, de vannak rá külön edzések.
Az életmód
Lehet például szó az életmódunkat kiegészítő edzésről is. Ha nagy eséllyel az ülő életmód a fő foglalkozásunk, akkor érdemes a gerinctámasztó izomzat megerősítése (például kettlebell swinggel, elemeléssel) de ugyanitt már a fenék izomzatának megerősítése is cél lehet, hisz ezen töltjük napunk jelentős hányadát, akár otthon vagy a munkában. Ha a stressz levezetése a cél, meg lehet tanítani például, hogyan kontrolláljuk a stresszt, akár légzéssel, akár a pulzusszám kontrollálásával, mely végül az egész életmódunkra is ki fog hatni.
A cikk elején említett edzéscélok csak ezek után léphetnek előtérbe, ha felkészítettük testünket rá, önmagunkat pedig az életmódunkra, amivel testünket porladni hagyjuk.
Ács Ferenc

Ács Ferenc

Hasonló cikkek

A Január nem egyenlő a változással

Itt a Január a nagy változások hónapja. Elkerülhetetlenül Decemberben lelassulunk, félbehagyunk munkákat vagy már lezárjuk őket, hogy aztán Januárban vegyük újra elő őket. Tapasztalataim szerint egyébként már nem a Január 1.-e a változások időszaka, hanem a körülbelül Január az 🙂

Tovább olvasom »

Újranyitás!

Ez a gondolat jár a fejemben, de a hosszú hibernáció után szeretném feltárni előttetek mivel jár ez. A covid időszak számtalan nehézséget okozott egy edzőteremnek. Míg számtalan kutatás mutatta, hogy az elhízás súlyosbítja a tüneteket, az izolációval fellépő mentális panaszokon

Tovább olvasom »

Akkor most mi is van?

Akkor most mi is van? Jössz haza? Kanadából? – hangzottak el barátom kérdései, aki már abszolút elveszett abban, hogy hol és mikor és miért is járunk ott. Ugye ott hagytam abba, hogy bevonultunk két hétre egy elzárkózós buborékba, hogy már

Tovább olvasom »