Funkcionális táplálkozás!

Ács Ferenc

Ács Ferenc

Legutóbb a funkcionális edzésről írtam, ennek kapcsán kérdezték, hogy „na de van-e funkcionális táplálkozás?” Egyébként elsőre hülyeségnek hangzik, utána belegondolva egészen jó kérdés.
Mint edző és edzőterem vezető, egyik alapkövetelmény, hogy a mozgást, a fogyást, alakformálást, izomépülést segítő étkezést tudjam támogatni háttértudással. Ami meglepő mindig számomra, hogy az emberek fix kajalistákat szeretnének kapni. Mondjam meg, mit egyenek, és ők azt eszik. Nincs idejük önálló gondolkozásra, szeretnének bemenni az egészséges gyorsétterem láncba, ott kikérni a kaját és el is van intézve (remélem valakinek bomba biznisz ötletet adtam).
A 12 hetes életmódváltó programunkban is ez a legnehezebb, a beépült gondolati sémák megváltoztatása.
Mert mi is az elsődleges funkciója az evésnek? Nagyrészt a táplálék bevitele, megfelelő mennyiségű kalória elégetésének lehetősége és a létfunkcióknak megfelelő makro- és mikrotápanyagok megszerzése.
Ezzel szemben számos diszfunkció kapcsolódik az evéshez, általában a komfortérzet növelése, az önnyugtatás, a jutalmazás. Az, hogy ma én ezt megérdemlem, mert nehéz melón, életszakaszon vagyok túl. Szar az élet, ezért csokit eszem, mert a csoki szeret engem. Persze nem csak édességgel jár így az ember. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy véleményem szerint az emberek nagy része nehéz életszakaszban inkább hízik, mint fogy. Elmarad az edzés, a táplálkozás elcsúszik és a negatív gondolatok sem feltétlenül segítik előre az embert.
Nos, pedig a táplálkozást a helyén kellene kezelni és nem ettől várni a megváltást. Céljainknak megfelelő táplálkozás, hogy alátámassza életünket. Edzésünket, egészségünket. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet élvezni az életet (bár véleményem szerint nem a táplálkozás az egyenes út az élet élvezetéhez, ez megint csak pótcselekvés), hanem hogy az egészséges élet és a sportunk/mozgásformánk alátámasztásához kell táplálkoznunk.
Hiszek abban, hogy megfelelő középutat lehet találni. Számos kiváló szakácskönyv jelent már meg eme témában, jó barátom Mezei Elmira könyveit ajánlanám főleg.
Szóval mi is a funkcionális táplálkozás. Ugyanaz, mint a funkcionális testedzés során taglalt elvek: a test funkcióinak megfelelő táplálkozás, kiegészítvén azzal, hogy életcéljaidat támassza alá. Ha sportolsz, akkor „intenzívebb” táplálkozás, ha inaktívabb, szunnyadó életmódot folytatsz, akkor pedig legyen elég az a táplálék, ami ennek az életmódnak megfelelően kell. Tudatosságra fel, feleim!
Ács Ferenc

Ács Ferenc

Hasonló cikkek

Fizikai terhelés és a mentális egészség

Nagyon fontos látnunk a mentális és a fizikai munka analógiáját. Édesapám mondta mindig, hogy munka után jólesik a szellemi kihívás, és tanulás után különösen jól esik egy jó edzés. A test és az elme kapcsolatának megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes

Tovább olvasom »

A Január nem egyenlő a változással

Itt a Január a nagy változások hónapja. Elkerülhetetlenül Decemberben lelassulunk, félbehagyunk munkákat vagy már lezárjuk őket, hogy aztán Januárban vegyük újra elő őket. Tapasztalataim szerint egyébként már nem a Január 1.-e a változások időszaka, hanem a körülbelül Január az 🙂

Tovább olvasom »

Újranyitás!

Ez a gondolat jár a fejemben, de a hosszú hibernáció után szeretném feltárni előttetek mivel jár ez. A covid időszak számtalan nehézséget okozott egy edzőteremnek. Míg számtalan kutatás mutatta, hogy az elhízás súlyosbítja a tüneteket, az izolációval fellépő mentális panaszokon

Tovább olvasom »