A karácsonyi rém

Ács Ferenc

Ács Ferenc

A karácsonyi rém, akit Grincs, krampusz, vagy bárminek is nevezzünk, a felnőtteknek már más, méghozzá az elhízás képében lebeg szemük előtt.

A legenda arról szól, hogy ha 3 nap alatt végtelen mennyiségű bejglit, édességet és egyéb finom falatokat sikerül megenned, akkor az új évet elhízva, puhosan kezded és az izmaid is elsorvadnak. Hogy abszurdul hangzik? Hát kérem, ilyenek ezek a babonák, aztán mégis sokan hisznek benne.

Picit komolyra fordítva a szót, teljesen irreális elképzelés, hogy az egész éves munkádat 3 nap, esetleg egy hét félreevés tönkre tegye. Nem mondom, hogy nem lehet komoly mennyiségű kalóriát magunkévá tenni, de a rendszeres testmozgásunk, illetve a megszokott és jól bevált étrendünkre visszaállva, minden a helyére kerül.

Nos, probléma ott kezdődik, ha nincs ilyen. Mert bizony, ha a szakadék szélén lengedezünk, akkor bizony egy kis széllökés is elég, hogy belezuhanjunk. Azért félve, de megjegyezném, hogy ha idáig semmilyen edzéstervet nem követtünk, illetve a kajánkra sem figyeltünk, akkor ugyancsak nem hinném, hogy a karácsonyi időszak bármit is befolyásolna.

 A legnagyobb veszélyt  ezért pont az ingadozók számára nyújtja ez az időszak. Ha csak ímmel-ámmal edzegetünk, akkor bizony a karácsonyi.. izé az ünnepek alatti… izé természetesen az év végi hajtás miatt a decemberi edzéseink is megkopnak, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ugye, hogy az újévet pihenéssel kezdjük, így egy röpke másfél hónap nem, vagy ritkás edzés után nehéz lehet visszaesni a régi kerékvágásba.

Ugyancsak ez vonatkozik az étrendünk betartására. Ha csak felszínesen tartjuk be, és jön a karácsonyi buli, céges összetartás, rokonok, szilveszter, bizony ez egy hosszú időszak lehet, és a nem kialakult, kis újszülött őzgida lábakon álló étRENDünket természetesen egy kiéhezett farkasfalka vehemenciájával tépi szét…

Szóval röviden, a problémát az ünnepek alatt, bármilyen ünnepi időszak is legyen (jelen esetben a karácsonyi ünnep tud leghosszabban elhúzódni), nem a bejgli, nagyszülők, Jézuska és Mikulás okozzák, hanem az, hogy az egyébként is igazából nem létező rutinunkat szét tudják zúzni. NE áltassuk magunkat, míg nincs az edzés és táplálkozás alatt rend az életünkben, és ez egy 90%-ban szigorúan betartott rendet jelent, addig bizony egy ilyen időszak még jobban szétzilálja. Számtalan tanítványt vesztettem már el a karácsonyi ünnepek alatt, akik valahol február-márciusban kavarodtak vissza, vagy egyáltalán soha többé.

Szóval mikor a januári fogadalmakat tesszük, akkor inkább ne halogassuk februárra, hanem legyen ez már az elhatározás pillanatától meghozott fogadalom. Edzés van ünnepek alatt is, és a karácsonyi bejgli megevése után bizony már a két ünnep között is szigorúan lehet tartani az étrendet/edzést, majd a szilvesztert túlélve (ha egyáltalán túl kell élni), Január 1-én már lehet is folytatni, ahol abba se hagytuk!

Ács Ferenc

Ács Ferenc

Hasonló cikkek

Fizikai terhelés és a mentális egészség

Nagyon fontos látnunk a mentális és a fizikai munka analógiáját. Édesapám mondta mindig, hogy munka után jólesik a szellemi kihívás, és tanulás után különösen jól esik egy jó edzés. A test és az elme kapcsolatának megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes

Tovább olvasom »

A Január nem egyenlő a változással

Itt a Január a nagy változások hónapja. Elkerülhetetlenül Decemberben lelassulunk, félbehagyunk munkákat vagy már lezárjuk őket, hogy aztán Januárban vegyük újra elő őket. Tapasztalataim szerint egyébként már nem a Január 1.-e a változások időszaka, hanem a körülbelül Január az 🙂

Tovább olvasom »

Újranyitás!

Ez a gondolat jár a fejemben, de a hosszú hibernáció után szeretném feltárni előttetek mivel jár ez. A covid időszak számtalan nehézséget okozott egy edzőteremnek. Míg számtalan kutatás mutatta, hogy az elhízás súlyosbítja a tüneteket, az izolációval fellépő mentális panaszokon

Tovább olvasom »