A tudás a fejlődésed alapja

Ács Ferenc

Ács Ferenc

Tökre furcsa helyzetben vagyunk. Olyan helyzetben amire két 3 generációra visszamenőleg sincs emlék, de valószínű, hogy annyira specifikus a Corona vírus által generált helyzet, hogy ilyen még soha nem volt.

Egyszerre hirtelen mindenki otthon maradt, beszorult a négy fal közé . Ez sok tekintetben nagy felismerésekre ad időt.

Az alaphelyzet, hogy van egy vírus , ami megtámadhatja a tested. Nagyon érdekes észrevenni, hogy a virus akkor súlyosbodik el, mikor másodlagos tényezőkkel találkozik, magas vérnyomás, cukorbetegség, gyenge immunrendszer. Itt jön elő az eddig befektetett munka.  Ki az aki a testébe/re áldozott munkát , energiát. Ki az aki befektetésként tekintett rá, mely ínséges időkben jól jöhet. Szóval , aki pl rendszeresen testedzett, annak valószínű a fent említett másodlagos tényezők nem játszanak. Valószínűbb kiegyensúlyozottabb is.

A következő lépés, hogy mindenkit karanténba zártak. Az online élet lendült fel brutálisan, szinte minden azon keresztül történik, ami egyfelől átok, másfelől hatalmas áldás, hisz rengeteg dolognak nem kellett leállnia. Hadd térjek itt a lényegre és ez pedig az edzés.

Szinte azonnal és kérdés nélkül tettem át az órákat online edzésre. Soha nem volt kérdés, hogy így folytatódjanak és nagy örömmel kellett látnom, hogy tanítványaim 99% szinte zökkenőmentesen vette az akadályt.

Ellenben sok helyen láttam előfordulni, hogy de hát akkor most miért is fizetnek? Hisz nem járnak le a terembe, nem használják a súlyzókat, nem ülhetnek az öltöző padján, de még csak nem is használhatják az öltözőben hagyott 3in1 tusfürdőket. Akkor most miért is?

Úgy gondolom, hogy tök egyszerű a válasz . A tudásért. A figyelemért. Az időért. Engedd meg hogy kifejtsem.

Az edző tudása a központi eleme az egész edzésnek . Az edző képzettsége mind edzéselmélet, mint módszertan, mint előadástechnika, mint kommunikáció terén a  kritikus.
A jó edző megoldja, hogy testsúllyal, egy a teremből kölcsönvett súllyal kihozd magadból a maximumot. Ha tudja, hogyan építsen fel egy ciklust, mi a lényeg a mostani időszakban, mit és miért hoygan kell edzeni akkor igazából a terem csak kiegészítés.

Mégis mire kell a terem? Eszközöket és lehetőséget biztosít a változatos edzéshez. Több fajta fekvőtámaszt, több fajta vízszintes toló mozdulatot és többféleképpen edzett izmot jelent. Ez mind ugyanaz, de mégis több irányból megfigyelve. A teremnek szerepe van egyfajta szentélyként funkcionál, egyfajta menedékként a világból. Össze lehet futni a falkával, együtt edzeni és erősödni. Ez a szerepe. De a magja továbbra is a középpontban található edző és az ő szakmai tudása. Hozzáfűzném, hogy azért a csapatszellem sokszor így is tökre jól átjön! 😀

A figyelem. Nos, ez is olyan dolog, ami egyénenként és szakembereként változó. Jelenesetben megfigyelhető, hogy mivel alapelveim ugyanazok, ezért online is simán lekövethetően ezek. Szóval hiszem azt, hogy ha szólnom kell valamiért, igenis meg fogom tenni, hiába tettem már meg előtte 100 szor vagy mutattam emg 10*. Hitvallásom az, hogy abban a pillanatban, mikor már unom és nem akarok újból elmagyarázni valamit, abban a pillanatban szegre akasztom lantomat és elmegyek villamost vezetni 😀 ! Online ugyan úgy, meg kérem, hogy mindenki helyezkedjen el úgy hogy lássam, és hogy bizony a hiányosságokra fel tudjam hívni a figyelmem. Sőt, tudom, hogy most még jobban el kell magyaráznom mindent, mert bizony nem tudok minden szögből ott lenni.

Az idő. Bizony, most nagyon értékes lett az időm. Szinte ugyan annyi órát tartok továbbra is, ellenben sokkal többet konzultálok , régi tanítványok akiknek a hely, idő, távolság nem felelt meg, most online kérnek edzésterveket, egyeztetést. Külföldre ismerősök is felfedezték, hogy bizony mivel mindenhol szinte azonos a helyzet, így akár egy messenger híváson keresztül is bizony át lehet beszélni nagyon sok mindent az edzéssel kapcsolatban (is) . Videókat veszek fel és szerkesztek, hoyg sokaknak jusson edzés úgy is, hogy nehéz időket élnek meg. Heti 3* felteszek egy “könnyedebb” edzést és heti 1* pénteken 18:00 tól live edzésben vezetem végig az Xperimental edzésemet. És persze családommal is próbálok időt tölteni, hisz ők is be vannak zárva, így igyekszem őket eljuttatni valami kiés erdőbe, szántásra és egyéb helyekre 🙂 . Az idő elmegy és nem jön vissza. Még ha szívességet is kérek valakitől, mindig úgy gondolom, hogy az idejét kell kompenzálni valakinek, aki azt nekünk adja, mert olyan nyersanyagot áldozott fel, ami véges és nem szerezhető belőle  több.

Ezeket összevetve talán már érthető, hogy bizony az online edzéseknek itt és most helye van és már soha többé nem fog elmenni, csak ha megszűnik az internet 🙂 .

Szóval előre egy bátor új világba én továbbra is mellettetek és értetek! 🙂

Ács Ferenc

Ács Ferenc

Hasonló cikkek

Fizikai terhelés és a mentális egészség

Nagyon fontos látnunk a mentális és a fizikai munka analógiáját. Édesapám mondta mindig, hogy munka után jólesik a szellemi kihívás, és tanulás után különösen jól esik egy jó edzés. A test és az elme kapcsolatának megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes

Tovább olvasom »

A Január nem egyenlő a változással

Itt a Január a nagy változások hónapja. Elkerülhetetlenül Decemberben lelassulunk, félbehagyunk munkákat vagy már lezárjuk őket, hogy aztán Januárban vegyük újra elő őket. Tapasztalataim szerint egyébként már nem a Január 1.-e a változások időszaka, hanem a körülbelül Január az 🙂

Tovább olvasom »

Újranyitás!

Ez a gondolat jár a fejemben, de a hosszú hibernáció után szeretném feltárni előttetek mivel jár ez. A covid időszak számtalan nehézséget okozott egy edzőteremnek. Míg számtalan kutatás mutatta, hogy az elhízás súlyosbítja a tüneteket, az izolációval fellépő mentális panaszokon

Tovább olvasom »